Wednesday 21 January 2009

Prabusirea Casei Usher

Aseara, 20 ianuarie 2009, a fost reprezentatia finala: "Prabusirea Casei Usher".

Doua proiectii de filme facute in 1928 si bazate pe cartea scrisa de Edgar Allan Poe. Primul in regia lui Webber si Watson Jr., al doilea in regia lui Epstein, avandul atunci asistent pe faimosul, mai tarziu, Luis Bunuel. Film alb-negru, mut - desigur. Dar in anii cand se facea trecerea spre filmul sonor. Foarte interesant ce filme se puteau face, cu mijloacele pe care le aveau la dispozitie si ce viziune puteau avea. Probabil tocmai de aceea erau mult mai metaforice, alegorice...

Foarte bine au adus muzica pentru aceste filme - si cred in continuare ca nu e deloc usor sa faci muzica de film - trupa Einuiea (Calin Torsan - flaut drept sopran & tenor, clarinet, Silviu Fologea - chitara, psalterium, Juan-Carlos Negretti - darbuka, cinel, percutii) si invitatii lor, chitaristul Claudiu Lobont si chitarista Olivia Iancu. Alaturi de ei, actrita Crenguta Hariton de la Teatrul Nottara a recitat in alternanta muzicii versuri de Baudelaire. Baudelaire fiind cel care l-a tradus si popularizat pe Edgar Allan Poe in Franta.

Originala "uvertura". Si placuta. In ciclul TeaM: teatru si muzica in echipa.


P.S. Piesa a avut loc chiar in timpul investiturii lui Obama, pe care sincer mi-as fi dorit sa o urmaresc. Ne-a facut sa zambim unul dintre vorbitori, spuna ca am putea traduce transferul de putere din State si ca o prabusire a Casei...Busher :-)

No comments: