Wednesday 28 November 2007

Despre voturi si presedinti jucatori

Rezultatele alegerilor europarlamentare din Romania (din informatiile date publicitatii in 27.11.2007 la ora 13.00) arata astfel: PD - 28,81%, PSD - 23,11%, PNL - 13,44%, PLD - 7,78%, UDMR - 5,52%, celelalte partide care nu au atins pragul electoral de 5%: PNG - 4,85%, PRM - 4,15%, candidatul independent Lazlo Tokes - 3,44%, PC - 2,93%, PIN - 2,43%, PNT-CD - 1.38%, Partida Rromilor - 1,14%, PAS - 0,55%, Partidul Verde - 0,38%.

La referendumul pentru votul uninominal, prezenta a fost de doar 26,37% (cu 81,40% votand pentru si 16,12% impotriva).

Plasarea pe primul loc a Partidului Democrat si obtinerea celui mai bun scor de pana acum in alegeri se pare ca nu a fost prilej de prea mare bucurie nici pentru liderii partidului, dar mai ales nici pentru presedintele din umbra al acestuia, Traian Basescu. Presedintele Romaniei, care trebuie sa fie echidistant in relatia cu partidele politice etc. etc. etc. cred ca este deja o chestiune desueta, de care nimeni nu mai tine cont si care nu mai intereseaza pe cineva, lucrurile fiind facute "pe fata".

In primul rand, campania PD pentru alegerile europarlamentare a mers in paralel si s-a potentat reciproc cu cea a presedintelui Basescu pentru referendum. Celebrul afis al PD cu clasa tinerilor politicieni care "au invatat de la cel mai bun" si anume "dirigintele" Traian Basescu (Ocupat cu referendumul). Clar, nu cred ca mai e nevoie de explicatii. Ca sa confirme si mai mult cine e "tatucul" in PD, Traian Basescu a facut duminica seara o vizita-fulger la sediul din Aleea Modrogan, se pare pentru a-i trage de urechi si a-i mustrului serios pe liderii PD: Blaga, Boc si Videanu. Motivul? In primul rand prezenta foarte scazuta la referendumul propus chiar de Basescu si rezultatul slab al Partidului Democrat, comparativ cu asteptarile. O prapastie s-a cascat intre asteptari si rezultate, prapastie care a alimentat multi nervi, iar primele demisii nu au intarziat sa apara. Basescu nu a mai iesit "in mijlocul poporului", ca alte dati, pentru ca de aceasta data nu a mai avut ce sarbatori si pentru ca "poporul" - bazinul electoral si sustinerea pe care se baza presedintele in mod constant - i-a intors cumva spatele si i-a retras aceasta sustinere.

*Ministrul Cioroianu isi continua seria gafelor monumentale. Sincer, imi este si frica sa mai stiu ca acest "politician", numit intr-un minister-cheie, pleaca in vreo vizita oficiala sau face vreo declaratie. De data aceasta, a comis-o in Spania.
In timpul ceremonialului de primire, care a fost unul extrem de fastuos, ministrul i s-a adresat regelui Juan Carlos intr-un limbaj colocvial. „Good point, good, good point“, i-a spus Cioroianu suveranului, imediat dupa ce i-a fost prezentat, aratand cu degetul mare de la mana dreapta celebrul semn "OK". Protocolul casei regale, extrem de strict, prevede o tinuta sobra, iar cei care ii sunt prezentati Majestatii Sale Juan Carlos saluta doar printr-o inclinare usoara a capului. Istoricul Cioroianu nici macar nu a apucat sa citeasca despre aceste proceduri? Desi animozitatile si piedicile dintre Basescu si Tariceanu, precum si razboiul presedintelui indreptat catre anumiti ministri sunt deja prea cunoscute, cu siguranta Cioroianu nu are ce cauta in functia de ministru de externe! Punct.


No comments: