Wednesday 17 December 2008

Oxygene

16.11.2008



Jean Michel Jarre. "Qxygene" live la Sala Polivalenta, 10 noiembrie 2008.







Muzica de sfere celeste gemand.


Orgasm mentalo-muzical.


Coruri si clopote de imense catedrale stelare.


Muzica de zburat printre stele. Stelele.


Muzica din inima Pamantului. Nostru. Geea.



Desi mi-era rau in seara aia si am stat cu oarecare greutate, muzica acestui Jean Michel m-a linistit. Sigur, sigur... nu ma gandeam ca am sa-l vad live in anii de demult cand l-am ascultat prima data. Si cand am aflat ca o sa-l vad, m-a mirat foarte tare locatia. El, omul piramidelor si al Orasului Interzis, ma gandeam ca macar de o Casa Poporului va beneficia. Si doar la exterior. Deja vedeam tot Bulevardul Unirii Blocat si o scena mare in Piata Constitutiei. Dar cred ca o sa se gandeasca la asta pentru viitorul concert.






Pai da, a promis ca va reveni. Cu ceva mai mare si in aer liber, asa cum ii sade bine (electronului). Si am simtit aceasta promisiune ca fiind foarte sincera, mult mai sincera decat altele de acest fel. Dupa 2 bis-uri in care il vedeam cumva coplesit de reactia publicului, entuziasmat si multumit precum un copil pentru ca poezia sa pentru serbare placuse tuturor. Usor uimit de reactia acestui Bucuresti, capitala Romaniei, tara care - dupa spusele sale - a trimis unul din cele mai puternice semnale, reactionand foarte bine dupa lansarea albumului "Qxygene". Nici nu stiam ca avem electro-n vine intr-atat.





De cand a intrat "in scena", printre public, tot discursul sau foarte firesc de la inceput (fara sa-l simti ca ar fi vreo mare vedeta, vorbindu-ti cu respect si sinceritate, ca si cand te-ai fi aflat la o bere, intr-un bar), cat si prestatia excelenta de apoi - consumul de energie si de bucurie de pe scena si profesionalism cat cuprinde- m-au facut sa-l indragesc pe acest om. Si cand te prezinti astfel, garantat ai oamenii nu in fata ta, ci langa tine. Iar asta s-a vazut si s-a simtit la final, cei care au fost acolo pot confirma.


Filmulete gasiti aici, aici, aici, aici, aici, aici si aici.



Backup info:

Cu ocazia aniversarii a 30 ani de la lansarea albumului «Oxygene », Jean-Michel Jarre a interpretat intreaga capodopera, cu ajutorul a trei muzicieni si folosind «stravechile » instrumente originale: mai mult de 50 sintetizatoare analog legendare. Cum spunea, niste vechi doamne de care trebuie sa te apropii cu delicatete.

«Oxygene » a fost considerat de critici o capodopera atemporala, iar coperta vizionara a albumului atragea atentia asupra problemelor globale de mediu, cu mult timp inainte ca mediul sa devina o problema mainstream. Astazi Jean Michel Jarre este un eco-militant activ, ambasador UNESCO si unde mai pui ca un asteroidul 4422 Jarre a fost botezat astfel in onoarea lui.

No comments: