Friday 26 December 2008

Trece o lume...

In ajunul ajunului am cumparat ultimele cadouri pentru cei care-mi sunt dragi. Sa te gandesti ce le-ar placea, sa iti imaginezi zambetul acela de surpriza si bucurie atunci cand primesc cadoul...nu se compara cu nimic. Parca si uitasem ca se si primeste in perioada asta. E mai frumos sa daruiesti!

In aceste drumuri am cunoscut niste oameni care se confunda cu o lume. O lume care apune, o lume care deja nu se mai vede, printre atata kitsch, misto-uri ieftine, nepasare si ipocrizie. Este lumea ultimilor mestesugari autentici. Si nu ma refer aici la mestesuguri "populare".

Sunt acele bresle ai caror membrii formau mica burghezie in Bucurestiul de alta data. Acum ii mai gasesti in case vechi, case boieresti, iar cand le treci pragul parca timpul se opreste in loc. Este lumina mai putina, nu vezi ultimele minuni ale stiintei, poate doar vreun vechi aparat de radio...dar este atata caldura umana si atata distinctie pe fetele lor. Sunt niste adevarati domni si niste adevarati oameni. Mai domni decat o sa fie vreodata milionarii de carton, asortandu-si cu un prost gust desavarsit hainele de mari firme.

Imi place sa stau sa ii "descos"... sa le ascult povestile. Iti spun cu tristete ca azi tinerii nu mai sunt interesati de asemenea mestesuguri si probabil sunt ultimii mohicani. Dupa ei, se stinge lumina. Toti m-au intrebat de unde sunt sau unde stau... Nu doar timpul, dar si spatiul are la ei o alta semnificatie. Si poate atunci, mai mult decat acum, le vorbea cu talc.

[Paranteza. Mi-e tot mai scarba de cei a caror principala placere este scuipatul cu venin, de cei care nu au zambet, ci un ranjet rautacios, de cei care fac bascalie, de cei care iti arunca vorbe-n spate. Umorul, zicea Dan Puric, este datul omului superior. Nu poti rade de orice. Bascalia (falsul umor) este caracteristica omului inferior, care isi permite sa ia in ras orice, inclusiv valorile de orice fel.]

"Omenie" este cuvantul de ordine azi. Poate atmosfera din perioada asta ne va ajuta sa-l intelegem mai usor. Poate vom invata sa construim mai greu decat sa daramam mai usor. Si poate dupa prima ninsoare, pasii ne vor lasa urme mai curate si mai adanci.

No comments: