Friday 11 January 2008

Give a chinese blog to me!

Autoritatile au batut pana la moarte un barbat care posta regulat pe internet, confruntarile dintre locuitorii unui oras chinez si inspectorii municipali, informeaza CNN.

Wei Wenhua se afla la locul unei confruntari dintre inspectorii municipali si locuitorii orasului, in cursul zilei de luni. Cetateanul a inregistrat cu telefonul mobil confruntarea, motiv care i-a infuriat pe oficiali. Un grup de peste 50 de inspectori municipali l-au atacat si l-au batut pana la moarte. Atacul a avut loc in provincia Hubei, din centrul Chinei.

Organizatia Reporteri fara frontiere a reactionat vehement impotriva a ceea ce s-a intamplat in China: „Wei este primul ’ jurnalist cetatean’ care a murit in China din cauza a ceea ce inregistra, din cauza a ceea ce vroia sa transmita. Wei a fost batut pana la moarte pentru ca facea un lucru care a devenit obisnuit in viata oamenilor de pretudindeni. Acesta era modul in care cetateanul chinez incerca sa prezinte felul in care reprezentantii sistemului represiv isi depasesc prerogativele ”, a transmis organizatia, conform CNN.

*informatii preluate de pe 9 am

Un sondaj realizat la inceputul anului 2006 arata ca 40% dintre chinezi citesc bloguri cel putin o data pe saptamana, frecventa mai mare decat in oricare tara din Europa si chiar fata de SUA. Datorita contextului social si politic specific, blogurile au in China o influenta foarte mare asupra mediului real si asupra vietii personale, chinezii fiind la fel de predispusi precum occidentalii sa accepte sfaturi venite din blogosfera si sa se actioneze in mod real ca urmare a indemnurilor venit din spatiul virtual.

Monopolul statului asupra mass media chineze face ca agenda media sa fie diferita de multe ori de agenda publica, neoferind publicului informatia de care acesta are nevoie sau pe care o doreste. Tocmai aceasta nevoie este suplinita de internet - in general si de bloguri - in special. Aici chinezii pot gasi informatie mult mai variata si mai adecvata nevoilor reale de informare.

Una dintre reactiile cele mai puternice ale bloggerilor chinezi la represiunea autoritatilor, care in colaborare cu Microsoft si Google au cenzurat accesul la anumite site-uri, este initiativa Adopt a Chinese Blog - o invitatie a bloggerilor chinezi catre bloggerii din toata lumea pentru a gazdui pe platforme independente blogurile chineze blocate de autoritati.

No comments: