Monday 16 February 2009

Tehnologia si gandirea analitica

Concluzia unui studiu operat de cercetatori....americani, nu britanici, a aratat ca pe masura ce tehnologia joaca un rol tot mai important in vietile noastre, gandirea critica si capacitatea analitica au scazut, in timp ce capacitatiile vizuale s-au imbunatatit.

Cititul de placere ("practicat" tot mai rar in randul tinerilor in ultimele decenii) imbunatateste gandirea si antreneaza imaginatia intr-un mod in care media vizuale (precum televiziunea si jocurile video) nu reusesc.

Tehnologia nu este panaceu in educatie si multe aptitudini se pot pierde. Folosind media vizuale, procesam informatia mai repede, insa nu ne lasa timp pentru reflectie, analiza sau imaginatie. Cititul dezvolta imaginatia, inductia, reflectia si gandirea critica, precum si vocabularul.

Diverse alte studii realizate de cercetatorii americani au aratat ca multi-tasking-ul ii impiedica pe oameni sa obtina o intelegere aprofundata a informatiei. Cred ca este un caz frecvent in boom-ul si bombardamentul informational de azi, cand primit mult prea multa informatie, pe care nu reusim sa o procesam, retinem cel mult franturi si nu avem timp sa aprofundam ceva.

Desigur, joburi precum cel de pilot, de sofer de taxi sau de militar necesita multi-tasking. Dar cand incerci sa rezolvi o problema complicata, ai nevoie de concentrare sustinuta si gandire in profunzime, iar atunci alte activitati ne pot distrage atentia.

Daca in anii '40 inteligenta vizuala cunostea o scadere odata cu varsta, in anii '90 ea se mentinea aproape la acelasi nivel, pe intervale de varsta diferite.

Concluzia? Niciun mediu nu este bun pentru orice. Daca vrem sa ne dezvoltam o varietate de aptitudini, avem nevoie de o dieta media echilibrata. Fiecare mediu are costuri si beneficii in privinta aptitudinilor pe care le dezvolta.

No comments: