Thursday 5 February 2009

Google Latitude

Google a lansat aplicatia Google Latitude, ca o noua optiune la deja existentul Google Maps.

Ce face? Odata instalat, iti arata locatia aproximativa a tuturor contactelor din telefonul tau mobil, care au decis sa isi instaleze la randul lor aplicatia si care iti dau un share. Adica poti sa vezi ce prieteni sunt prin oras si pe unde, poate va adunati la o bere. Poti sa vezi pe unde e seful si daca a ramas blocat in trafic inainte sa ajungi tu la serviciu. Poti sa vezi daca prietenul/prietena e inca ingropat(a) in hartoage, asa cum zicea, sau de fapt e la vreo petrecere surpriza.

Desigur, a aparut delicata problema a localizarii unei persoane online si a intimitatii. Google ne asigura ca situatia e sub control si sub degetul tau mare. Doar tu alegi ce prieteni selectezi pentru a-i adauga la aceasta aplicatie, tu te poti arata online sau invisible, tu poti da sign out cand doresti.



Faza cea mai tricky si care pana la urma imi pare ca scade mult din spectaculosul si utilul acestei aplicatii este faptul ca tu poti fi intr-o locatie, dar iti poti seta Google Latitude sa arate ca esti altundeva. Oriunde altundeva. Deci daca nu v-a placut ce ziceam pana acum, sariti direct la fraza asta si ati rezolvat problema.

Latitude a fost gandit in primul rand pentru smartphones, fiind valabila pe Blackberry (il salutam si cu aceasta ocazie pe presedintele Obama si ii dorim utilizare cat mai libera cu putinta), S60, Windows Mobile, iar in scurt timp va fi disponibila si pe Android. N-au fost uitati nici utilizatorii de iPhone.
No smartphone? Latitude iGoogle se poate instala pe calculatorul sau laptopul tau, permitandu-ti sa-ti faci cunoscuta locatia si, cum ziceam mai sus, sa mai tragi cu ochiul unde sunt prietenii tai.

Aplicatia este momentan disponibila in 27 de tari (inca nu si in Romania), iar numarul acestora va creste in curand.

1 comment:

Mihai said...

Salut,

daca esti pasionat de Google Latitude, acum poti salva si "history"-ul locatiilor. Mai multe pe blog:

http://blog.sysop-consulting.ro/

Mihai